Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
Nederlandse belastingbetaler draait op voor failliete IJslandse bank

Door: clueless | Datum: 28-08-2009 | Laatst gewijzigd: 28-08-2009 | Werk, inkomen, economie

IJsland zet Bos mes op de keel in kwestie Icesave

Van onze verslaggevers Douwe Douwes, Pieter Klok
Gepubliceerd op 28 augustus 2009 20:17, bijgewerkt op 28 augustus 2009 21:53

amsterdam -  Het IJslandse parlement zet minister Wouter Bos (Financiën) en zijn Britse collega Alistair Darling het mes op de keel. Als Bos en Darling niet akkoord gaan met de aanvullende voorwaarden die het parlement stelt, dan gaat de overeenkomst over Icesave van tafel. Dat zou betekenen dat Bos de schade van het Icesavedebacle (1,3 miljard euro) zelf moet dragen. Dit staat in de tekst die het IJslandse parlement vrijdag in meerderheid heeft goedgekeurd.

Het parlement eist onder meer dat de betalingen aan Nederland niet groter mogen zijn dan 2 procent van de jaarlijkse economische groei. Dat zou bij de huidige omvang van de economie en een groei van 3 procent neerkomen op een bedrag van 7,2 miljoen euro per jaar. Dat is lang niet genoeg om de schuld af te lossen.

Na het omvallen van Icesave bleek dat IJsland niet in staat was de Nederlandse spaarders te compenseren, waartoe het land volgens het Europese depositogarantiestelsel wel verplicht was. Om de paniek onder spaarders in te dammen, besloot minister van Financiën Bos de spaarders dan maar zelf schadeloos te stellen. Dat kostte hem 1,3 miljard. Vervolgens probeerde hij dat geld van IJsland terug te krijgen.

Uiteindelijk ging de IJslandse regering akkoord met een constructie waarbij de 1,3 miljard die Bos aan de spaarders had gegeven als een lening aan IJsland werd beschouwd (tegen een rente van 5,5 procent). De regering zou proberen zoveel mogelijk geld bij Landsbanki, de moeder van Icesave, vandaan te halen. Als dat niet voldoende was, zou de rest vanaf 2016 uit de schatkist moeten komen.

IJsland stond onder grote internationale druk. Het Internationaal Monetair Fonds wilde IJsland alleen te hulp komen als het een overeenkomst met Nederland en Groot-Brittannië zou sluiten. De bevolking heeft zich de afgelopen maanden echter tegen de overeenkomst gekeerd.

De meeste IJslanders vinden het onacceptabel dat zij moeten opdraaien voor de schade die enkele bankiers hebben aangericht.

Het IJslandse parlement vindt dat ook. Het wil zich daarom nu het recht voorbehouden de lening helemaal niet terug te betalen, zo blijkt uit een andere voorwaarde. Mocht in de toekomst een – niet nader genoemde – rechter besluiten dat het Europese depositogarantiestelsel bij een systeemcrisis niet geldt, dan komen bestaande afspraken te vervallen.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de lening, inclusief rente, in 2024 zou zijn afgelost. Het parlement heeft nu een extra voorwaarde toegevoegd: als dat niet is gelukt, wordt opnieuw over de lening onderhandeld.

Premier Johanna Sigurdadottir kondigde aan met de Britse en de Nederlandse regering te gaan overleggen over de uitkomst van het parlementaire debat. Minister Bos van Financiën wil tot die tijd niet veel over de zaak zeggen. ‘We zijn positief over het feit dat er nu duidelijkheid is, en wachten nu op de reactie van de IJslandse regering.’

Bron: volkskrant.nl

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >